До 5 грудня у Лука-Мелешківській громаді триває голосування за проєкти розвитку в рамках першого етапу конкурсу «Комфортні громади» на цей та наступний роки. Загалом на участь у конкурсі від громади подали 4 проєкти, проголосувати за які можна за адресами:

  1. Адмінприміщення Лука-Мелешківської сільської ради, с. Лука-Мелешківська, вул. Центральна, 2
  2. Приміщення КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр», с. Лука-Мелешківська, вул. Тиврівське шосе, 18
  3. Адмінприміщення Яришівського старостинського округу, с. Пилява, вул. Першотравнева, 7

Розпорядження про конкурс «Комфортні громади» на цей та наступний роки голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий підписав 5 жовтня. Конкурс оголосили ще цього року, щоб у громад було більше часу на реалізацію проєктів. Переможці конкурсу стануть відомі уже у лютому наступного року.  

Проведення у два етапи конкурсу обласної Ради «Комфортні громади» – одна з новацій конкурсу. Відповідно до оновлених умов, спочатку відбір проєктів відбувається на рівні територіальних громад. Для цього сільською радою створено відбірковуі комісію. Проєкти, схвалені громадою, переходять на другий етап – на обласний рівень. Їх оцінюватимуть фахівці-експерти і передадуть Експертній раді, яка й визначатиме переможців конкурсу.

Голосування за проєкти на першому етапі конкурсного відбору розпочалося 25 листопада і триватиме до 5 грудня включно. Облаштування і створення місць для голосування забезпечуються місцевою владою. До 17 грудня підтримані громадою проєкти та заявки мають бути подані до Дирекції конкурсу – в управління по зв’язках з органами місцевого самоврядування, міжнародної та міжрегіональної співробітництва, проєктної діяльності та сприяння інвестиціям виконавчого апарату обласної Ради, — інформує Вінницька обласна рада.

На обласний рівень конкурсу громади можуть подати кілька проєктів. До чотирьох проєктів від громад населенням понад десять тисяч жителів, з яких переможцями буде визначено не більше двох. До двох проєктів від громад населенням менше десяти тисяч жителів, з яких переможцем стане один.

Напрями Конкурсу-2021-2022, за якими розробляють і подають проєкти:

  • «Безпечна та доступна громада» – впровадження сучасних цифрових технологій та рішень для підвищення рівня безпеки та добробуту жителів громади;
  • «Здоров’я жителів громади» – здійснення належного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров`я (первинного та вторинного рівня) задля забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення області;
  • «Сучасна громада» – розвиток культурної, спортивної та туристичної інфраструктури, благоустрій територій і зон відпочинку тощо;
  • «Спроможна громада» – економічний розвиток громад, розвиток малого підприємництва.

Відповідно до Порядку проведення конкурсу, збільшується обсяг співфінансування проєктів-переможців з обласного бюджету. Для громад із населенням понад десять тисяч жителів — до 500 тисяч гривень, а їх власний внесок має бути  не менше 50%. Громадам із населенням менше десяти тисяч обсяг співфінансування складатиме до 350 тисяч гривень, а їх власний внесок – 30%.

Обов’язковою умовою для участі в конкурсі-2021-2022 є наявність у громади затвердженої Стратегії розвитку.